Son Yıllar HES’lerin Yılı Oldu!
GAP’ın ülkenin hidroelektrik enerjisi üretimine büyük katkı sağlıyor. Türkiye’nin birçok bölgesinde yeni HES’ler kurulmasına rağmen GAP’ın bu alandaki liderliğini sürdürüyor. GAP kapsamındaki barajlarda enerji üretimi 2018 yılı sonu itibarıyla 450 milyar kilovatsaati aşmış durumda.
Bünyesinde 22 baraj, 19 HES ve sulama şebekelerinin bulunacağı Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamındaki yatırımlara son yıllarda ayrılan ödeneklerle hızlı bir şekilde devam ediliyor. Enerji yatırımlarında yaklaşık yüzde 75 fiziki gerçekleşmenin sağlandığı projede, “Barajların Efendisi” olarak nitelenen Atatürk Barajı ile Karakaya, Keban, Birecik, Batman, Dicle ve Kralkızı’nın da aralarında bulunduğu barajlardan hidroelektrik enerjisi üretiliyor.
Türkiye’nin birçok bölgesinde yeni HES’ler kurulmasına rağmen GAP’ın bu alandaki liderliğini sürdürüyor. Türkiye’nin hidroelektrik enerjisi üretiminin önemli bir kısmının yapıldığı GAP, sadece bu alanda bile ekonomiye büyük katkı sağlıyor.

“Son 2 yılda yağışların fazla olması sayesinde 100 milyar kilovatsaat enerji üretimi gerçekleşti.”
Devlet Su İşleri’nden yapılan açıklamada şunlar belirtildi:
“Türkiye hidroelektrik üretiminin yüzde 40’ının üzerindeki bölümünü tek başına GAP yapıyor. Ilısu, Silvan, Cizre barajlarının tamamlanmasıyla birlikte bu oranın artmasını, hatta yüzde 50’leri geçmesini bekliyoruz.
GAP kapsamındaki barajlarda enerji üretimi 2018 yılı sonu itibarıyla 450 milyar kilovatsaati aşmış durumda. Bunun da yaklaşık 28 milyar dolarlık karşılığı bulunmaktadır.
Son 2 yıldaki yağışlarla birlikte barajlarımızdaki hem su seviyesi yükseldi hem de iyi miktarda hidroelektrik enerjisi üretimi oldu. Son bir, iki yıl içinde bölgedeki enerji üretimi 350 milyar kilovatsaatten 450 milyar kilovatsaate yükseldi. Yani son 2 yılda yağışların fazla olması sayesinde 100 milyar kilovatsaat enerji üretimi gerçekleşti.
Başta Atatürk Barajı olmak üzere barajlarımızda kapasitelerine yakın üretim gerçekleşiyor. Böylece GAP projesinin ülke ekonomisine birçok alanda olduğu gibi enerji alanında da katkısı artarak devam ediyor.”